Jesper

JESPER  (18 j.)  VAN DIAMANTDUIFJES NAAR POSTDUIVEN!

Als 10-jarig  jochie zat Jesper bij mij in groep 6. Ieder schooljaar vertelde ik in de klas wel eens over mijn grote hobby: postduiven. Jesper vond dat prachtig en ik nodigde hem uit eens bij mijn hok te komen kijken. Ik was verbaasd over zijn interesse maar nog meer over de opmerkingen die hij maakte en de vragen die hij stelde. Wat een dierenvriend was hij toen al.  In de tussenliggende jaren vroeg ik Jesper wel eens een weekendje mijn duiven te verzorgen. Dat deed hij graag en tot mijn volle tevredenheid. Een paar keer kwam hij ook om de duiven van de vlucht op te wachten. Eigenlijk zou hij ook wel graag duiven willen hebben, maar voor  zijn ouders ging dat toen nog veel te snel. Jesper stortte zich op het kweken van vogels, met name kanaries en diamantduifjes. Twee jaar geleden deed hij voor het eerst mee aan een tentoonstelling en meteen had hij de op een na mooiste diamantduif van Nederland.  Jesper volgt momenteel op een ROC de opleiding Veehouderij. Als bijverdienste melkt hij bij een boer zelfstandig een heel stel koeien. Die boer heeft kennelijk ook veel vertrouwen in hem.

Een aantal weken geleden kreeg Jesper van zijn ouders groen licht om een duivenhok te bouwen. Veel ervaring met timmerwerk heeft Jesper niet, maar zijn vader Jos des te meer. Ik ben 3 weken geleden bij hen op bezoek geweest en heb benadrukt dat een duivenhok toch wel aan specifieke eisen moet voldoen. Dat met name een goede ventilatie van cruciaal belang is. Ik bood aan om Jesper en Jos te helpen met het bouwen van een hok. Dat viel in goede aarde.

Ik had de Koerier-dvd 124 over Martin van Zon eens goed bekeken, want ik was van plan er een      Van Zonhok van te maken. (zonder ren)  De constructie van het dak en een eventueel plafond werd mij toen nog niet geheel duidelijk. Dus ik legde direct contact met Martin – waar we al een paar jaar goed contact mee hebben – en al mijn nog openstaande vragen werden door Martin vlot beantwoorden. We zijn nu inmiddels 2 weken bezig. De buitenkant is praktisch klaar en we zijn begonnen met de binnenkant. Jesper helpt tussen de online lesuren door enthousiast mee. Hij volgt eigenlijk een kleine timmercursus.  Vader Jos timmert er ook lustig op los. Hij lijkt ook wel geïnteresseerd in duiven.  Na de postduivensport is timmeren mijn tweede grote hobby, dus ikzelf geniet zeker niet minder. De koffie van Jespers oma laten we ons regelmatig goed smaken.

Eergisteren heeft Jesper zich aangemeld bij Pv De Postduif te Kampen. Matthijs en ik lenen Jesper deze maand 4 koppels kwekers uit en van onze tweede ronde jongen krijgt Jesper er ook een paar. We hopen dat Jesper in ieder geval met de natoer kan “meevliegen”,  en misschien nog wel met de jonge duivenvluchten, met een handvol jonkies. .Ik heb het gevoel, dat deze jongeman het echt in de vingers heeft en zal hem met alle plezier blijven begeleiden.

P.S.  Jesper heeft nog geen constateersysteem (Atis Top?) , broedhokken en loketkasten. Wie helpt hem  verder op het paard, tegen een kleine vergoeding? Maar gratis mag ook! Omgeving Kampen/Zwolle.

3 antwoorden op “Jesper”

 1. Hallo Arnold,
  Wat mooi om te lezen hoe jij Jesper op weg helpt.

  Van mij kan hij ook wel een paar jongen krijgen
  En namens Versele-Laga mag hij bij De Groot 4 gratis zakken voer ophalen in 2021.

 2. Meester Kok wordt Mentor Kok…en het mooie is, zowel Jesper als Arnold gaan hier enorm veel duivenplezier aan beleven.
  Ook prachtig hoe Matthijs en Arnold niet enkel voor wijze raad zorgen, maar ook voor wijze duifjes.
  Chapeau mannen!

 3. Ik ken Jesper als een heel gedreven persoon vooral met zijn diamantduiven. In Jesper zie ik mij zelf terug ruim 30 jaar geleden. Ook ik kwam jong in aanraking met dieren en heeft mij nooit los gelaten. Geweldig dat hij deze opleiding volgt dat was in mijn jongen jaren nog niet. Erg leuk dat hij zich stort.op de postduiven als hij er naast nog wel blikft inzetten in diamantduifjes want die zuivere witten zjjn er bjjna. Kortom sucves met alles Jesper.ik weet zeker dat jij het kan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *